На 5 септември  се почитат св. пророк Захария и праведна

...
На 5 септември  се почитат св. пророк Захария и праведна
Коментари Харесай

Почитаме родителите на Йоан Кръстител, празнуват красиви имена

На 5 септември  се почитат св. оракул Захария и праведна Елисавета. Те са родители на св. Йоан Кръстител.

Днес имен ден честват: Захари, Захария, Захарина, Зара, Елисавета.

Захарий бил наследник на духовник, а Елисавета сестра на св. Анна, майката на св. Дева Мария. Двамата живели по времето на цар Ирод.

Св. Захарий бил духовник от Хеброн, нямали деца до дълбока напреднала възраст. Но един път, когато св. Захарий бил на промяна и трябвало да влезе в Йерусалимския храм, с цел да покади, му се явил архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди наследник, който би трябвало да бъде наименуван Йоан. Св. Захарий не повярвал и за това Гавриил му лишил гласа, досега, в който се сбъдне предсказаното.

Скоро откакто се прибрал вкъщи си, св. Елисавета заченала.

Когато настъпило времето, св. Елисавета родила обещания наследник. Въпреки че всички считали, че той би трябвало да носи името на татко си, св. Елисавета упорствала да го нарекат Йоан. Роднините ѝ се допитали до св. Захарий, а той написал на дъсчица: " Йоан му е името " (Лука 1:63), след което проговорил, защото се изпълнило това, което му бил споделил Гавриил.

След като Иисус се родил, цар Ирод, схванал от влъхвите, че се е родил дълго чаканият Месия. Тъй като съгласно преданието Месията трябвало да стане цар на Иудея, Ирод се изплашил за трона си и за това решил да го убие.

Помолил влъхвите да го намерят. Когато разкрили Иисус обаче те получили привидение насън за подлите планове на Ирод и си отпътували към страната си, без да го известят. Тогава Ирод се ядосал и наредил да избият всички младенци във Витлеем и във всичките му лимити. За да не бъде погубен и нейният наследник, св. Елисавета се скрила, дружно с него, в една пустинна планина.

Укривайки се в планината, св. Елисавета дълго се молела на Бога да отбрани нея и сина ѝ. Като видяла бойците, които деликатно търсели бегълците и към този момент били наоколо, тя с смут извикала на най-близката канара: " Планино Божия, приеми майката и сина! ".

Скалата в същия момент се разтворила, приела ги в себе си и по този начин те се скрили от настигащите ги убийци. По Божие предписание за тях там се устроила пещера, избликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с изобилен плод. Когато майката и синът желали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а по-късно още веднъж се изправяло.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР